De korst van de kaas

Professionele kaasmakers en hobbyisten gebruiken een kaascoating om de kaas te beschermen tegen uitdroging en schimmelvorming. Vaak is dit de zogenaamde schimmmelwerende coating en tot voor kort dacht ik dat je voorzichtig moest zijn met kaas die met deze coating was behandeld. De korst ruim afsnijden en zeker niet opeten. Tot mijn dochter vroeg waarom dat eigenlijk niet mocht, de korst opeten…. en al snel leerde ik dat dat helemaal niet zo erg is. Wie bij het eten van een stukje kaas wat korst meeneemt, loopt kans een lichte dosis natamycine binnen te krijgen. En dat geeft dus niks. Behalve als je een schimmel bent natuurlijk, dan overleef je het niet.

Natamycine is namelijk een biologisch conserveermiddel middel uit een natuurlijke en niet-dierlijke bron. De meest voorkomende toepassing is in kaascoatings en vleesproducten maar het middel wordt ook toegepast in geneesmiddelen om schimmelinfecties te bestrijden. De bacterie Streptomyces natalensis die Natamycine produceert is oorspronkelijk aangetroffen in Natal, Zuid-Afrika. De stof draagt het E-nummer E235 en de dagelijkse toegestane inname is dermate hoog dat we zonder zorgen onze kaas kunnen coaten met een schimmelwerende kaascoating.

Ben je nieuwsgierig naar de verschillende kaascoatings? Kijk dan op onderstaande link.

kaascoating op levenvanhetland.nl

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s