Peruaanse knollen

          Group of new zealand pink oca yams studio isolated

Ze zijn er weer, de Peruaanse knollen! Heerlijkheden uit de Andes die ook in Nederland goed te kweken zijn, al het aangeboden pootgoed is dan ook van Nederlandse teelt. Ik zet ze voor je op een rij

Yacon

Smallanthus sonchifolius

Yacon noem je ook wel appelwortel. Jaren geleden proefde ik deze wortel voor het eerst, een beetje sceptisch, maar het is echt waar, de Yacon heeft een frisse appelsmaak:-). Je kunt de wortel ook prima bakken, frituren, wokken of koken. Gooi het blad niet weg maar maak er thee van. Deze thee bevat stoffen die het glucose gehalte in het bloed verlagen.

Yacon bevat onder andere inuline en is familie van de aardpeer en de zonnebloem.

En dan de plant. Yacon groeit op alle grondsoorten maar heeft wel een beschutte plek nodig. De plant kan zeker 2 meter hoog worden. Plant de knollen niet te vroeg, wacht tot half mei om bevriezing te voorkomen. Tot die tijd bewaar je de knollen in turfmolm, dat werkt erg goed. Beter nog is het om de plant voor te kweken op een vorstvrije plek, dat levert een grotere oogst op in het late najaar. Per plant kun je 5 – 10 kilo knollen oogsten. De plant vormt twee soorten knollen, de grote eetbare knollen en kleinere broedbolletjes. Deze broedbollen zitten net onder de grond en je kunt ze gebruiken om het volgend jaar een nieuwe plant te kweken.

Oca du Peru

De Oca du Perou (Oxalis tuberosa) is een plant uit de klaverzuringfamilie. De samengestelde naam van de plant, klaver-zuring, is goed te verklaren. Het blad lijkt op het blad van de klaver en de smaak is friszuur zoals zuring. deze knollen zijn in het Andes gebied één van de belangrijkste voedselbronnen. Ergens begin 19de eeuw is de Oca geintroduceerd in Europa, het zou een alternatief voor de aardappel zijn. Dat is het niet geworden maar toch is de Oca nog steeds een populaire moestuinplant.

Er worden geen bijzondere eisen aan de grond gesteld, de Oca doet het in iedere moestuin. Zorg wel voor een bemesting met compost. De knollen worden pas laat gevormd, oogst de plant zo laat mogelijk maar wel voor het gaat vriezen. Je kunt de plant ook goed in potten kweken.

Eet de knollen niet direct na de oogst maar laat ze even narijpen. Bij voorkeur op een zonnige plek, ze worden dan wat zoeter van smaak. Je kunt de knollen vervolgens bakken, frituren, wokken of koken. Rauw eten kan ook, ze smaken naar radijs, maar dan wat zoeter. Vergeet het blad niet, dit heeft een friszure smaak en is geschikt voor salades.

Hoewel de plant vorstgevoelig is, kunnen de knollen bij zachte winters in de grond overleven. Wat dat betreft zou je de plant winterhard kunnen noemen, reden dat de Oca veel in permacultuur tuinen wordt gepoot.

Dit jaar is zijn er 3 typen Oca du Peru beschikbaar, rood, wit en sillustani.

Knolcapucien

Tot slot de knolcapucien, Tropaeolum tuberosum. Als je deze gaat kweken kun je al snel zien dat het familie is van de Oostindische kers, de plant wordt dan ook zowel in de moestuin als de siertuin toegepast. Geef ze wel de ruimte, de plant kan tot 2 meter hoog worden.

De knollen worden gekookt en als groente gegeten of je maakt er soep van. De smaak van cacao en vanille krijgt dan de overhand. Rauw eten is niet aan te raden, de knollen hebben een scherpe mosterdachtige smaak. Ook het blad is eetbaar, je kunt dit op tafel zetten als alternatief voor spinazie.

Zet de Knolcapucien op een zonnige plek en zorg voor een vruchtbare bodem. De knollen worden pas laat gevormd, vanaf oktober, en worden tot 12 cm lang.

Er zijn twee varianten, de witte en de oranje Knolcapucien.

Klik hier voor een overzicht van alle Peruaanse knollen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s