Help, de tuin ligt vol blad!

fallen-leaves-1384973951jvQ

Grapje natuurlijk, bladeren zijn een zegen voor de bodemvruchtbaarheid, laat het lekker liggen in de borders en in de moestuin. Ligt het gazon ook vol? Hark het dan de borders in of verspreid het over de moestuin als een dikke mulchlaag én bodemverbeteraar. Circa 10 cm blad is voldoende om de bodem te beschermen tegen de koude winter.

Niet alleen de bodemvruchtbaarheid heeft baat bij gevallen blad, ook insecten en andere kleine dieren gedijen goed in een dikke mulchlaag. In de loop van de winter en vroege voorjaar zal het blad grotendeels verteren of worden verwerkt door regenwormen. Regenwormen trekken het blad de grond en en verwerken het tot wormenmest. Puur goud voor je (moes)tuin.

Liggen de borders en de moestuin vol blad en heb je nog blad over? Maak er dan compost van door het blad in een compostbak te laten composteren. Zorg ervoor dat het blad goed nat de hoop in gaat want droog blad composteert maar langzaam. Na een maand of acht heb je heerlijk ruikende bladcompost wat je kunt gebruiken in de moestuin.

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s