Phytophthora, hoe voorkom je deze aantasting?

De regen van de afgelopen tijd was hard nodig maar er zijn ook nadelen… Door de hoge luchtvochtigheid én het natte blad steekt hier en daar de aardappelziekte de kop op. De aardappelziekte of  Phytophthora infestans is geen schimmel maar lijkt er wel op. Het is een oömyceet of waterschimmel en deze boosdoener overwintert in besmette knollen die achter blijven na de oogst. Ook blijven er, na de oogst,  zoösporen achter in de grond. Deze zoösporen kunnen jarenlang overleven in de grond wat bestrijden lastig maakt. Gelukkig worden deze zoösporen wat later in het seizoen actief en dan zijn de vroege aardappelen al volgroeid of zelfs al geoogst.

Hoe voorkom je aantasting door deze ziekte? Is het blad al aangetast, verwijder dan het aangetaste loof. Gooi het loof niet op de composthoop want dan verspreiden de sporen zich alsnog. Verder kun je op dit moment weinig doen, behalve dan op tijd oogsten om te voorkomen dat de ziekte ook in de knol terecht komt. Voor volgend jaar heb je wellicht iets aan de volgende tips:

  • Zorg voor een ruime afstand tussen de planten, het gewas droogt dan sneller op en de oömyceet kan zich dan niet uitbreiden.
  • Stikstof geeft een snelle groei van het blad waardoor het teerder is dan bij een langzame groei. Beperk daarom de stikstofgift.
  • Maak je planten sterker door basalt- of lavameel te stuiven of te spuiten met heermoesthee (heermoes bevat veel silicium).
  • Kweek ook wat vroege of middenvroege rassen, deze blijven de ziekte voor. De vroegste rassen heb je al geoogst voor de ziekte toe slaat en de middenvroege rassen zijn dan al zo goed als volgroeid.
  • Kiem je aardappelen voor, ze kunnen dan eerder worden geoogst. Als je dit wilt, bestel dan wel op tijd, in ieder geval voor 1 maart.
  • Verwijder het aangetaste loof. Hiermee voorkom je dat de ziekte ook in de knol terecht komt. Gooi het loof niet op de composthoop want dan verspreiden de sporen zich alsnog.
  • Oogst op tijd, ook om te voorkomen dat de ziekte in de knol terecht komt.
  • Bewaar de geoogste aardappelen droog, donker en luchtig. Controleer regelmatig op aangetaste knollen.
  • Let op de rassen die je kweekt, er is een verschil in gevoeligheid voor Phytophthora. Een aantal rassen zijn op dit moment behoorlijk resistent maar dat is geen garantie voor de toekomst. Rassen die nu een bepaalde resistentie hebben kunnen die kwijtraken omdat Phytophthora infestans zich kan aanpassen en ook deze rassen te grazen neemt.

Als je dit zo leest kun je je afvragen of de teelt van aardappelen wel zin heeft…… Ja zeker heeft dit zin. In de meeste gevallen lukt de teelt namelijk prima en oogst je aardappelen uit eigen tuin. Zeker als je een mix van verschillende rassen kweekt heb je in de zomer een feest op je bord, niets is zo lekker als verse aardappelen uit eigen tuin.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s