Pectine en agar agar zijn beide plantaardige geleermiddelen, onmisbaar bij het maken van jam en gelei.
Pectine is een restproduct uit de vruchtensapindustrie, het wordt gewonnen uit de schillen van citrusvruchten en appels. Pectine komt dus van nature voor in fruit/vruchten maar er zijn grote verschillen in hoeveelheid. Veel pectine zit in aalbessen, kweeperen, citrusvruchten, appelen, pruimen, kruisbessen, (onrijpe) abrikozen en mispels. Rijpe vruchten bevatten de meeste pectine, onrijp fruit een stuk minder. Ook overrijp fruit bevat minder pectine, een handig weetje als je jam gaat maken.
Jam wordt niet zomaar jam. De pectine zorgt alleen voor verdikking als er ook suiker en zuur aanwezig is in het vruchtenmengsel. Je kunt het mengsel zuurder maken door citroenzuur toe te voegen en als suiker gebruik je gewone kristalsuiker. Als de verhoudingen in orde zijn kook je het mengsel tot de warme jam/gelei aan de bolle kant van een lepel blijft hangen. Als het mengsel afkoelt wordt deze nog wat dikker.
Vuistregel voor pectine: 1 tot 4 gram pectine per kilo fruit. Het totale suikergehalte (van nature aanwezige vruchtensuiker plus de toegevoegde suiker) moet minimaal 55 % zijn en de zuurgraad rond de 3,5.
Agar agar
Ook agar agar is een plantaardig product, het wordt gemaakt uit de celwanden van bepaade zeewiersoorten. Agaragar komt uit het Maleis en betekent gelei. Het is een wit poeder zonder geur of smaak.
Eén tot twee gram is voldoende voor 1 liter gelei of jam. Eén gram om lichtjes op te stijven, twee gram wanneer je een stevige jam/gelei wilt. Los het poeder op in een koude vloeistof , breng deze vloeistof op kookpunt en laat gedurende enkele minuten sudderen. Het geleren is dus niet afhankelijk van zuurgraad en de hoeveelheid suiker zoals bij pectine. Met agar agar kun je dus suikervrije of suikerarme jam maken.
Agar-agar lost op boven de 85°C, maar bij het afkoelen wordt stevig vanaf 40°.
Meer over pectine, citroenzuur en agar agar op levenvanhetland.nl
Mocht je vragen hebben, mail me gerust.
antonie@levenvanhetland.nl
Hoe lang is jam gemaakt met agar agar houdbaar?
LikeLike
Hallo Suzanne,
De houdbaarheid wordt bepaald door de zuurgraad en de hoeveelheid suiker. Gebruik je alleen agar agar dan is het kort houdbaar in de koelkast, gebruik je meer suiker dan neemt de bewaarbaarheid direct toe. Hetzelfde geldt voor citroenzuur, als je dat toevoegt kun je de jam ook veel langer bewaren. Succes en mocht je vragen hebben, mail me gerust.
LikeLike
dank je wel ! , ik ga experimenteren cactus fruit – cardamone jam , met agar agar , citroen ,en van gilse gelei suiker
LikeLike
Waarom moet het agar agar poeder in een koude vloeistof worden vermengd als het daarna toch wordt gekookt?
LikeLike
Het mengt dan beter met de vloeistof.
LikeLike