Voorkiemen en topspruiten

Om de oogst te vervroegen en zo de aardappelziekte phythophtora een stap voor te blijven kun je de aardappels voorkiemen. Bij dit voorkiemen is licht erg belangrijk want  voldoende licht geeft korte stevige spruiten. Deze spruiten breken niet af als je gaat poten.

Hoe kiem je voor? Zet de aardappelen overdag buiten neer  (in een kistje of bij kleine hoeveelheden in eierdozen) en vergeet niet ze ’s nachts naar binnen te halen. Zeker niet als het gaat vriezen! Na een paar weken heeft het pootgoed spruiten gevormd en kun je gaan poten.

Planten

De beste tijd om te planten is vanaf half april. Plant de aardappelen in goed los gewerkte grond waar de bemesting doorheen gemengd is.

Poot de aardappelen niet te vroeg (voor april) om te voorkomen dat het loof bevriest bij een late nachtvorst. Mocht je dat toch overkomen dan zal de aardappelknol misschien wel opnieuw uitlopen maar je bent de voorsprong die je had door voor te kiemen wel kwijt. Ook de opbrengst zal minder zijn.

Dan nog even kort over de topspruit. Veel van die lekkere oude rassen vormen een topspruit, de andere ogen lopen pas later uit. Verwijder deze topspruit, zodat alle groeikracht van de knol naar de overige ogen (spruiten) kan gaan. Je krijgt zo een betere oogst. Bij moderne rassen doet dit verschijnsel zich niet meer voor, door veredelen is deze eigenschap verdwenen.

De aardappelrassen zijn verdeeld in:

zeer vroege  afrijpende rassen

kortste groeiperiode, vroegste geoogst, snel opeten want ze zijn minder geschikt om te bewaren.

vroeg tot middenvroeg afrijpende rassen

vrij korte groeiperiode en de oogst is nog redelijk op tijd. Zeker als je voorkiemt! Te bewaren tot in de herfst.

gemiddeld tot laat afrijpende rassen

Lange groeiperiode, late oogst, uitstekend te bewaren gedurende de wintermaanden.

topspruit

Op de foto zie je hoe groot de topspruit als is. Rechts onderin zie je een oog wat nog maar net begint uit te lopen. Breek de topspruit weg zodat de andere ogen ook uit kunnen lopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s