De moestuin in november

FavaBeanInPod_(8305001217)

Herfstzaai tuinbonen
November is de maand om de eerste tuinbonen te zaaien. Normaal gesproken zaai je deze eind van de winter maar probeer het ook eens in november. Tuinbonen kunnen goed tegen lichte vorst en in het geval van een milde winter oogst je al vroeg in het jaar je tuinbonen! Het ras Aquadulce is hier zeer geschikt voor omdat deze tuinboon beter tegen vorst (tot -15 graden C) kan dan andere rassen. Maar ook de Molleboon en het Duiveboontje kunnen een mooi resultaat geven bij een herfstzaai. Bij een strenge winter gaat het mis maar ach, wie niet waagt eet pas laat tuinbonen..

Knoflook
Het poten van knoflook is in volle gang en gelukkig werkt het weer mee. Heb je nog geen knoflook gepoot, doe dit dan voor eind november. Poten in december kan wel maar poten in november geeft een beter resultaat. Er is veel vraag naar Olifantsknoflook (Aglione) en ik doe mijn best iedereen te voorzien. Mocht de knoflook in de webshop uitverkocht zijn, neem dan even contact met mij op, wellicht is er weer nieuwe voorraad onderweg.

Een aantal soorten zijn uitverkocht voor dit seizoen maar toch is er nog keuze uit zo’n 17 verschillende soorten knoflook. Let vooral op de Ophio… heerlijk van smaak en de grote tenen zijn makkelijk te pellen. Keukenplezier noemt Cees deze knoflook.

Winterrogge
Open plekken in de moestuin kun je vanaf oktober tot half november inzaaien met winterrogge. Zo zorg je er voor dat er minder voedingsstoffen uitspoelen en verhoog je het gehalte aan organische stof. Rogge kun je in het vroege voorjaar, als je de ruimte nodig hebt om de eerste gewassen de zaaien, makkelijk onderspitten. Bovendien ziet het er mooi uit en kun je, als je langs de randen een strook laat staan, in de zomer genieten van de volgroeide rogge.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s