Gezond met melkzuurbacteriën

Wat hebben zuurkool, kaas, droge worst, kimchi en yoghurt met elkaar te maken? Het zijn allemaal producten waar de melkzuurbacterie een grote rol speelt in de bereiding. Door deze bacterie verandert de smaak en worden producten beter houdbaar. Ook worden een aantal producten door de melkzure gisting beter verteerbaar. Neem bijvoorbeeld yoghurt. Door de melkzuurbacterie kun je de melk langer bewaren, krijgt het product een heerlijke friszure smaak én verteerd de bacterie vast een deel van de lactose voor je. Yoghurt en melkzuurbacteriën, een prima combinatie dus!

Zelf gemaakte yoghurt bevat bovendien geen (kunstmatige) toevoegingen, alleen melk en de yoghurtbacteriën. Door het fermentatieproces bevat zelfgemaakte yoghurt weinig tot geen lactose; de yoghurtbacteriën zetten de lactose immers grotendeels om in melkzuur. Heb je echt een lactose-allergie dan laat je de yoghurt wat langer fermenteren zodat de bacteriën alle lactose kunnen opeten.

Je kunt verschillende soorten melk gebruiken, magere, halfvolle en volle melk. Naast koemelk en geitenmelk is ook plantaardige melk geschikt voor het maken van yoghurt. Kies dan voor de probiotische startcultuur. De kefir is ook geschikt voor plantaardige melk.

De biologische culturen zijn er in verschillende smaken:

 • Yoghurt naturelMet de biologische yoghurt naturel startcultuur maak je minstens 30 liter heerlijke yoghurt, mild en romig van smaak.

  Een verpakking bevat 3 zakjes met gevriesdroogde yoghurtcultuur. Eén zo’n zakje is voldoende voor 1 liter yoghurt. Bewaar 2 a 3 lepels yoghurt om te gebruiken als starter voor de volgende bereiding. Dit kun je een keer of 10 herhalen voor dat verkeerde bacteriën de overhand krijgen

 • Probiotische yoghurt                                                                                                             Met de biologische probiotische yoghurt startcultuur maak je ook minstens 30 liter yoghurt, zachtzuur van smaak.Een verpakking bevat 3 zakjes met gevriesdroogde yoghurtcultuur. Eén zo’n zakje is voldoende voor 1 liter yoghurt. Bewaar 2 a 3 lepels yoghurt om te gebruiken als starter voor de volgende bereiding. Dit kun je een keer of 10 herhalen voor dat verkeerde bacteriën de overhand krijgen

  Deze cultuur is ook geschikt  om yoghurt te maken van plantaardige melk zoals sojamelk. 

 

 • KefirMet de biologische kefir startcultuur maak je  melkkefir, een smakelijke en frisse melkdrank..

  Een verpakking bevat 3 zakjes met gevriesdroogde yoghurtcultuur. Eén zo’n zakje is voldoende voor 1 liter yoghurt. Bewaar 2 a 3 lepels yoghurt om te gebruiken als starter voor de volgende bereiding. Dit kun je een keer of 20 herhalen voor dat verkeerde bacteriën de overhand krijgen

  Deze cultuur is ook geschikt  om yoghurt te maken van plantaardige melk zoals sojamelk.

  De kefir groeit optimaal bij kamertemperatuur.

 

 • KarnemelkMet de biologische  Dickmilch cultuur maak je dickmilch, een romige karnemelk. Zeker als je de karnelk maakt van volle melk.

   

  De karnemelk cultuur is beschikbaar in een verpakking van 1 zakje en in een verpakking van 3 zakjes.. Eén zo’n zakje is voldoende voor 1 liter karnelk. Bewaar 2 a 3 lepels karnemelk om te gebruiken als starter voor de volgende bereiding. Dit kun je een keer of 10 herhalen voor dat verkeerde bacteriën de overhand krijgen

  Deze cultuur is ook geschikt  om karnemelk te maken van plantaardige melk zoals sojamelk.

  De karnemelk groeit optimaal bij kamertemperatuur.

Heb je nog vragen, mail me gerust.

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s