Voorkiemen en topspruit

Gisteren sprak ik mijn buurman en hij vertelde dat op sommige plekken in zijn moestuin nog steeds vorst in de grond zit. Maar de vooruitzichten zijn goed er kan dus weer gezaaid en gepoot worden!
Ik kreeg van een aantal mensen de vraag of je pootaardappelen altijd moet voorkiemen. Nou nee, het hoeft zeker niet, maar het is wel een goed idee als je vroeg aardappelen uit eigen tuin wilt eten. Het geldt dus vooral voor de vroege en middenvroege rassen. Voor de wat latere rassen is het niet nodig.

Let er bij het voorkiemen op dat de aardappelen voldoende licht krijgen zodat de kiem (spruit) niet te lang uitgroeit. Als je in deze periode begint met voorkiemen kunnen de aardappelen begin april de grond in. Poot de aardappelen niet te vroeg (voor april) om te voorkomen dat het loof bevriest bij een late nachtvorst. Mocht je dat toch overkomen dan zal de aardappelknol waarschijnlijk wel opnieuw uitlopen maar je bent de voorsprong die je had door voor te kiemen wel kwijt.

Dan nog even kort over de topspruit. Een aantal rassen vormen eerst een topspruit, de andere ogen lopen pas later uit. Verwijder deze topspruit, zodat alle groeikracht van de knol naar de overige ogen (spruiten) kan gaan. Je krijgt zo een betere oogst.

De aardappelrassen zijn verdeeld in zeer vroege  afrijpende rassen, vroeg tot middenvroeg afrijpende rassen en gemiddeld tot laat afrijpende rassen. De zeer vroeg afrijpende rassen hebben een korte groeiperiode en kunnen vroeg worden geoogst, de late rassen hebben een wat langere groeiperiode en worden laat geoogst. Deze late rassen kun je trouwens ook het beste bewaren. Wil je een wintervoorraad, poot dan ook een rijtje late aardappelen.

De poottijd voor alle rassen loopt van april tot begin mei.

middenvroege rassen

late rassen

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s