De teelt van knoflook

grondsoort

Knoflook kan je in principe verbouwen op alle grondsoorten. Let wel op de waterhuishouding van je tuin. Is je moestuin ’s winters vaak nat, poot de knoflook dan op ruggen. De grond droogt dan sneller op en mochten er toch plassen staan dan blijft de knoflook in ieder geval boven water.

Zit je juist op erg droge grond, poot de teentjes dan wat dieper dan aangegeven.  Hiermee voorkom je groeivertraging in een droge periode.

 

bemesting

Zorg voor een goede bemesting.  Knoflook gedijt goed op vruchtbare grond.   Gebruik je verse stalmest, poot de teentjes dan op de percelen die vorig jaar bemest zijn. Gebruik je compost of goed verteerde stalmest dan kan je ook poten op percelen die in het voorjaar zijn bemest. Je hebt  ongeveer 0,5 m3  (ongeveer 7 kruiwagens) stalmest of compost per 100 m2 nodig. Kalium is een belangrijk element voor knoflook (en andere bolgewassen), zonder voldoende kalium valt de bolvorming tegen en oogst je kleine knoflook. Kalium voeg je aan de bodem toe in de vorm van patentkali of houtas. Houtas bevat veel kalium en je kunt dit bijvoorbeeld via de composthoop toevoegen. Let op dat je alleen houtas gebruikt van schoon hout!

In het vroege voorjaar kun je een extra kaliumgift geven.

 

Vruchtwisseling

Zorg voor een zeer ruime vruchtwisseling zodat de knoflook 1 x in de 6 jaar op dezelfde plek staat. Hiermee voorkom je witrot, een vervelende schimmelziekte, in je knoflook.

 

Knoflook planten

Poot de knoflook bij voorkeur in het najaar (half oktober – half december). Knoflook kan goed tegen vorst en heeft geen bescherming tegen kou nodig. Splits de bollen in teentjes en poot deze teentjes op rijen met een afstand van 20 cm. De afstand in de rij is 10 cm.  Stop de teentjes, met de punt omhoog, ongeveer 5 cm diep.

Het plantgoed kan eventueel worden ontsmet tegen schimmels met dubbelkoolzure soda. Doe een eetlepel dubbelkoolzure soda per liter water en laat de tenen daar ongeveer 2 uur in weken tot de vliezen makkelijk van de tenen afkomen. Haal alle vliezen van de tenen en laat ze vervolgens 3 tot 5 minuten in alcohol weken, dan onmiddellijk planten.

Succes!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s