Melkzuurgisting/fermentatie

Melkzuurgisting is een natuurlijk proces om voedsel te conserveren. Het gistingsproces kan ontstaan door wilde gisting maar wil je zeker zijn van de juiste melkzuurbacteriën gebruik dan een startcultuur (groente verzuringsferment / sauergemueseferment).

Een zakje groente verzuringsferment bevat 5 gram gevriesdroogde melkzuurbacteriën. Het is een mengsel van Lactobacillus plantarum, Lactococcus lactis subsp., Leuconostic subsp. en Lactococcus lactis subsp.lactis biovar diacetylactis. Dit mengsel van melkzuurbacteriën zorgt voor een snelle verzuring van de groenten.

Meng de inhoud van het zakje met een liter melk (kamertemperatuur) en laat dit 18 uur staan bij kamertemperatuur. Dit is de temperatuur waarbij de melkzuurbacteriën optimaal kunnen groeien. Dit in tegenstelling tot de melkzuurbacteriën in de yoghurt en probiotica culturen, die groeien juist goed bij een temperatuur van rond de 38 graden Celsius.

Na deze 18 uur zal de melk gaan schiften en is de weimelk klaar. Filter de geschifte melk door een kaasdoek om de vaste delen er uit te filteren. Gooi dit niet weg , het is een overheerlijke kwark.

De weimelk voeg je toe aan de groenten, ongeveer 100 ml per 5 kilo schoongemaakte groenten. Zet de pot me groenten eerst weg bij kamertemperatuur zodat het gistingsproces goed op gang kan komen. Na verloop van tijd zet je de pot op een koelere plek om het gistingsproces wat af te remmen.

In onderstaande boeken vind je meer informatie over melkzuurgisting:

Melkzuurgisting van Roos Van Hoof

Melkzuurgisting bij u thuis van Annelies Schöneck

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s