zelf zure room en crême fraiche maken

Zure room (sour cream) kun je verwerken in koude gerechten en kun je goed zelf maken. Het makkelijkste is om rauwe melk af te romen en deze room toe te voegen aan een deel van de afgeroomde melk. Zorg voor een vetpercentage van het mengsel van minstens 10 %. Pasteuriseer het melk/room mengsel en voeg, na afkoelen tot 20 graden C. 6 % zuursel toe en laat het geheel 20 uur bij kamertemperatuur rijpen. Bewaren in de koelkast.

Crême fraiche maak je op dezelfde manier maar dan maak je het mengsel wat vetter. Zorg voor minstens 30 % vet, zo voorkom je dat de room gaat schiften bij gebruik in warme gerechten.

Heb je een lactose intolerantie, zorg er dan voor dat alle lactose is verdwenen uit het eindproduct. Na 20 uur is weliswaar veel lactose al opgegeten door de melkzuurbacteriën maar om het mengsel helemaal lactosevrij te krijgen kun je de zure room/crême fraiche beter tot 30 uur laten rijpen.

De mate van lactose intolerantie is bij iedereen verschillend, veel mensen verdragen prima de zure room/crême fraiche die 20 uur heeft gerijpt.

Je kunt het pasteuriseren achterwege laten als je zeker weet dat de melk schoon is. Zorg dan zeker voor een goede verzuring, zo geef je ongewenste bacteriën geen kans.Bij een pH lager dan 4,5 is de kans op groei van Salmonella en Listeria vrijwel uitgesloten.

Mocht je vragen hebben, mail me gerust.

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s