wanneer kun je de aardappelen oogsten?

Harvesting-potatoes-006

 

Hoe klein je moestuin ook is, er is altijd plek voor een paar aardappelplanten. Rond deze tijd kun je bij de vroege soorten voorzichtig eens kijken of de knollen groot genoeg zijn voor een eerste maaltje. Zijn ze nog wat aan de kleine kant, rooi de volgende plant dan 1 a 2 weken later.

Vroege rassen oogst je vanaf half juni, middelvroege rassen vanaf eind augustus en late rassen vanaf oktober. Het tijdstip is natuurlijk ook afhankelijk van wanneer je ze hebt gepoot en hoe het groeiseizoen verloopt.

De hoogste opbrengst leveren de aardappelen als je wacht tot het loof geel begint te worden. Maar doe dit alleen als je zeker weet dat er geen  Phytophtora aantasting is. Is dit wel het geval oogst dan voor het te erg wordt.

Hoe herken je deze ziekte? Op de bladeren vormen zich grote en kleine onregelmatig gevormde bruin/zwarte vlekjes.Bij vochtig weer verspreid de ziekte zich snel.

Vroeg geoogste aardappelen hebben een dun schilletje. Deze aardappelen hoef je niet te schillen, schoon spoelen is voldoende. Oogst je ze wat later, als de plant aan het afrijpen is, dan zul je zien dat de schil wat dikker is. Deze aardappelen hoeven niet direct gegeten te worden, je kunt ze goed bewaren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s