Giele Wâldbeantsjes

de woudboon

 

Giele Wâldbeantsjes oftewel het Friese gele woudboontje is een bekende en veel gekweekte stamdroogboon. Ondanks dat het al een oud ras is wordt deze boon nog veel gekweekt en dat zegt iets over de kwaliteit! Oude rassen kun je natuurlijk kweken om nostalgische redenen (Beppe en Pake kweekten ze al), om altruïstische redenen (het ras moet worden gered) of gewoon omdat je er lekkere gerechten mee kunt maken. Misschien is dat wel de beste reden om als particulier dit ras te verbouwen. Bovendien heeft de woudboon een hoge ziekte-resistentie én is hij goed bestand tegen koud en nat weer. Een pareltje van de Friese zandgronden.

Tot mijn grote verrassing las ik vandaag dat er ook een stokvariant van de Friese gele woudboon is! En dat is handig, stokbonen geven meer oogst per vierkante meter en ook zijn ze minder vatbaar voor schimmels.

Binnen te vinden bij de bonen!

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s