Knollen, heel veel knollen

1188 aardpeer 'Fleuron d'Anjou'

 

 

Komend groeiseizoen zijn er weer de nodige knollen leverbaar. Hieronder een kort overzicht:

Aardperen of topinamboer

Aardappelen

Prinsessenknol of Olluco

Klaverzuring of Oca du perou

Knolcapucien of Mashua

Deze knollen poot je in het vroege voorjaar. Een uitzondering is de aardpeer, deze kun je beter direct na de oogst in weer poten. In de grond blijven de knollen goed tot het in het voorjaar warm genoeg is om uit te lopen. Boven de grond kun je ze slecht bewaren, ze drogen snel uit. Ook muizen zijn er gek op!

Toen ik op de Hogere Landbouwschool zat was de aardpeer een nog redelijk onbekend product. Ik heb tijdens die studie een klein onderzoek gedaan naar de teelt van deze plant. Opbrengst vers van het land, droge stof gehalte, voedingswaarde etc. Het advies was dat het een prima voeder was voor geiten en koeien…. Dat advies geldt nog steeds voor de gehakselde stengel en blad maar ik weet nu dat de knol ook voor mensen erg lekker is. Of dat aan de bereiding ligt of aan de rassen van nu, geen idee. Halverwege de jaren 80 vond ik ze niet te eten maar nu is het een smakelijk gerecht wat ook in chique restaurants wordt geserveerd. Het kan verkeren!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s