Oogsten en bewaren van knoflook

De afgelopen week heb ik veel vragen gekregen over knoflook. “Wanneer moet ik de bollen oogsten” en “hoe bewaar ik ze het beste?” waren de meest gestelde vragen.
Vorig jaar juni heb ik hier een stukje over geschreven in de nieuwsbrief, graag zet ik dat hier nog even neer. Mocht je na lezen nog vragen hebben, mail me gerust.

Wanneer oogst je knoflook?
Het is belangrijk de knoflookbol op het juiste moment te oogsten. Als je de plant helemaal laat vergelen op het land dan ben je eigenlijk te laat omdat het bol omwindsel dan grotendeels is vergaan waardoor de bol geopend in de grond ligt. De teentjes zijn dan een dankbare prooi voor schimmels… Voor direct gebruik is dit geen probleem maar dergelijke bollen kun je niet lang bewaren.
Maar wanneer oogst je dan? Dat verschilt per soort. Meestal oogst je eerst de soorten uit de Artichoke subgroep (Valverde, Inchelium red, Simonetti, etc.) en daarna de soorten uit de andere subgroepen. Een goede methode is kijken naar het aantal groene bladeren per plant. Zijn dit er een stuk of 4-5 dan kun je gaan oogsten. Oogst liever te vroeg dan te laat, vooral het bol omwindsel van de soorten die een bloemstengel vormen zijn gevoelig voor rot en deze bollen worden er niet beter op als ze te lang in de grond blijven zitten.
En nu de oogst zelf! Zit je op losse grond dan kun je de planten er met de hand uittrekken. Is de grond wat compacter van structuur, gebruik dan een spitvork of iets dergelijks en steek de grond onder de bol los zodat je hem er makkelijk uit kunt trekken. Wrijf de bol schoon (niet wassen!) en bundel een stuk of wat uitgetrokken knoflookplanten samen met een touw.
Laat de geoogste knoflook niet in de zon liggen maar hang de bundels op een droge plaats te drogen. Een afdakje of een schuur is prima, zolang er maar een goede luchtcirculatie is en geen direct zonlicht.
Afhankelijk van het weer laat je de knoflook 2 – 5 weken hangen. Mocht het in deze periode vochtig weer zijn, knip dan de wortels van de knoflook. De bol zal beter en sneller drogen en schimmels krijgen minder kans.
Wil je vast knoflookpootgoed reserveren voor komend najaar, kijk dan op de knoflookpagina


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s