meer over zuivel……kwark

De meeste kazen moeten na bereiding nog een tijdje rijpen maar dat geldt niet voor kwark. Deze verse kaas kun je direct eten. Andere namen voor kwark zijn Platte kaas, Frischkäse, Fromage frais en Quarg. Hangop lijkt op kwark maar wordt gemaakt zonder stremsel.

Hoe maak je kwark?
 • De grondstof is melk van de koe, geit of schaap, het mag volle, halfvolle of magere melk zijn. Wil je bijvoorbeeld roomkwark maken dan voeg je extra room toe aan de melk, voor magere kwark room je de melk eerst af.
 • Gebruik je rauwe melk dan is het handig deze eerst te pasteuriseren.
 • Verzuren van de melk. Het zuursel heeft een grote invloed op de uiteindelijke smaak van de kwark. Gebruik vers zuursel óf karnemelk. Je gebruikt 1-3 % zuursel, afhankelijk van de temperatuur. Bij een hoge omgevingstemperatuur gebruik je wat minder zuursel. Meestal wordt de melk eerste enige uren verzuurd voor het stremsel wordt toegevoegd. Het voordeel is dat de latere stremming beter verloopt en ook de weiafscheiding verloopt makkelijker.
 • Stremmen van de melk.Je gebruikt 1 – 3 druppels per liter melk, afhankelijk van de temperatuur. Lage temperatuur wat meer stremsel, hoge temperatuur wat minder stremsel. De maximum temperatuur is 25 graden C.
 • Na het toevoegen van zuursel en stremsel goed doorroeren en vervolgens 24 uur bij kamertemperatuur laten staan.
 • Na deze periode de kwark snijden met een wrongelsnijder en in een kwarkzak storten.
 • Een uur of 10 laten uitlekken op een zo koel mogelijke plek.
 • Als je schoon werkt kun je de kwark zeker 2 weken bewaren in de koelkast.
Advertentie

2 gedachtes over “meer over zuivel……kwark

 1. Fijn om n wat gedetailleerde uitleg over ‘kwark maken’ te zien. Toch 2 vragen:
  1. Rauwe melk pasteuriseren vind ik jammer. Ik hou hm t liefst zo vers mogelijk. Maar, hoe wordt de kwark als je dus niet pasteuriseert?
  2. Laat je de kwark in de koelkast uitlekken of daarbuiten? Indien, buiten, waar dan?
  Alvast bedankt.

  Like

  1. Als je de melk niet pasteuriseert, wordt de kwark waarschijnlijk zuur. Melkzuurbacteriën zitten immers overal. Uitlekken in de koelkast is het veiligst. Heb je een koele kelder dan kan het daar ook prima. Succes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s