zelf Tofu maken

Ik kreeg een vraag van een klant over het zelf maken van tofu. De sojamelk stremt wel maar na het persen valt de wrongel uiteen in losse vlokken. Met onderstaand recept moet het zeker lukken. Belangrijk is om te stremmen met voldoende calciumsulfaat én bij de juiste temperatuur.

Succes!

Ingrediënten
Om 400 g tofu te maken heb je nodig :
– ongeveer 2 l sojamelk
– 2 theelepels natuurlijke calciumsulfaat (stremsel)

De sojamelk koken
Giet 2 l sojamelk in een pan en laat deze zachtjes koken gedurende 5 tot 10 minuten. Koel af tot 70 ° C. Maak je gebruik van de sojamelkmaker dan kun je deze stap overslaan en de vers gemaakte sojamelk laten afkoelen tot ca. 70 graden C.

Stremsel voorbereiden
Los 2 theelepels natuurlijke calciumsulfaat op in een kopje warm water. Minder stremsel geeft zachtere tofu, meer stremsel geeft stevigere tofu.

Stremmen van de melk
Giet het stremsel, al roerend,  rustig in de warme sojamelk. Als er nog niet-gestremde sojamelk overblijft, voeg dan nog wat extra stremsel toe.

De tofu vormen
Zodra al de sojamelk is gescheiden in kleine witte brokjes tofu en een amberkleurige vloeistof kun je de  massa in een vorm gieten die bekleed is met een kaasdoek. Je kunt hier een kaasvorm voor zachte kaas voor gebruiken of zelf iets in elkaar knutselen. Vouw de doek samen en plaats er iets zwaars op om het water zo goed mogelijk uit de tofu te persen. Doe dit ongeveer 20 minuten. De zelf gemaakte tofu kan een week worden bewaard in de koelkast (onder water, dagelijks verversen).

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s