Knoflook met maar één teen (Single garlic, Single clove garlic, ééntenige tulp)

Je treft ze soms bij de groenteboer of gewoon bij de Lidl, mandjes met ééntenige knoflook. Ik krijg regelmatig de vraag of ik deze soort ook verkoop. En helaas, ik heb ze niet in het assortiment. Dat komt omdat deze knoflook, die wel in Nederland wordt vermeerderd, niet in een bepaalde subgroep past. Het is dus erg onduidelijk wat voor soort knoflook dit nu is. Volgens de grote knoflookkenners van Nederland (Els en Kees van de Eemlook) zou het maar zo kunnen zijn dat het helemaal geen ras is. De ééntenige knoflook komt uit China en daar wordt knoflook op zeer grote schaal verbouwd. En wat doe je dan met al die miljoenen ééntenige knofloken die er natuurlijk ook tussen zitten? Die stop je in een mandje, geeft ze een mooie naam en verscheept ze naar Europa.

Oogst je zelf  zo’n ééntenige tulp, eet hem dan niet op maar bewaar hem als pootgoed. Gegarandeerd dat je volgend jaar een mooie grote bol oogst met een stuk of 5 forse tenen!

Meer over knoflook op levenvanhetland.nl/knoflook.htm

Advertentie

Een gedachte over “Knoflook met maar één teen (Single garlic, Single clove garlic, ééntenige tulp)

 1. Hallo Anthonie,

  De single garlic, ook wel genoemd round garlic is geen aparte knoflooksoort, maar een knoflook die tijdens het groeiproces niet aan delen is toegekomen om wat voor reden dan ook. Het kan min of meer per ongeluk komen, bv. door weersomstandigheden, maar vaak gebeurt het doordat het geplante teentje te klein was. De bol moet groot genoeg zijn om zich te kunnen delen en als de groei achterloopt dan lukt het soms gewoon niet meer.
  Je kunt dit ook bewust nastreven door de groeiperiode te bekorten, waardoor de deling voorkomen wordt.

  Een beproefde methode is het planten van broedbolletjes in het voorjaar en gewoon oogsten in juli. Je hebt dan kleine ronden(wat de gewone Hollandse naam is). Die plant je opnieuw in oktober en volgend jaar juli heb je dan in veel gevallen grote ronden. Die kun je opeten, maar ook opnieuw planten, waarna je meestal weer gewone knoflook met tenen krijgt.
  Let op, we hebben het wel over knoflook, de meest eigenwijze van alle planten, dus als het geheel of gedeeltelijk anders loopt dan hierboven beschreven, is dat niet raar!
  Het is ook nog afhankelijk van de soort. Sommige soorten doen er jaren over om groot genoeg te worden.
  Volgens nog onbewezen theorieën zou deze methode bevorderlijk zijn voor de aanpassing van de knoflook aan de eigenschappen van de standplaats, dus bv. grondsoort en klimaat. Mijn eigen ervaringen bevestigen deze theorie wel, maar dat is nog geen bewijs.

  Ed Hoen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s