bij de glasbak

“Zo, weer een kwartje”, een uitspraak van oom Rom als er weer een fles wijn leeg was. Ik vermoed dat hij z’n wijn inkocht bij een wijnboer waar de wijn in zelf meegebrachte flessen wordt getapt. Hier moest ik aan denken toen ik van de week mijn lege wijnflessen in de glasbak gooide. Zonde, al die flessen die kapot worden gesmeten, kon je ze maar laten navullen!

Als je met een stoomextractor sap maakt van je fruitoogst, komen al die lege flessen echter ook goed van pas. Met een weckkapje kun je deze flessen namelijk steriel afsluiten zoals Roos van Hoof laat zien in onderstaand filmpje….

Hoe werkt de stoomextractor?

Het toestel bestaat uit een diepe kookpan waarin water aan de kook wordt gebracht. Bovenop de kookpan staat een opvangkom voor de sappen. Aan deze opvangkom zit een afvoerslang met een klem. In het centrum van de opvangketel staat een hoge, open afgeknotte kegel die de stoom doorlaat naar de te ontsappen vruchten/groenten.
De grof gesneden vruchten/groenten zitten in een zeef waar de stoom door heen stijgt. De hete stoom laat de cellen van de vruchten/groenten barsten en het sap loopt er uit. Dit sap loopt door de gaten van de zeef in de opvangkom en wordt daar op de juiste pasteurisatietemperatuur gehouden door de stoom tot dat je de flessen gaat vullen.
Je houdt de te vullen flessen onder het slangetje en opent de klem. Let op, de flessen moeten boordevol worden gevuld!
Je vult de flessen met hete vloeistof, verwarm ze daarom voor. Om ongelukken te voorkomen zet je de fles in een bakje als deze wordt gevuld.
Sluit de flessen vervolgens goed af met een draaidop of met een weckkapje.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s