pronkbonen


Misschien wel de mooiste plant in de moestuin….. Pronkbonen zaai je van 15 mei tot eind juni. het is een geweldige groeier, dus zet er flink lange bonenstaken bij. Pronkbonen worden niet veel meer gegeten en dat is wel jammer. In een jong stadium is het een lekkere snijboon en als je de peulen door laat groeien worden er prachtige bonen gevormd. De gedroogde bonen kunnen worden verwerkt in bonenschotels en -soepen.


Een prachtig ras is de Painted lady, zie bovenste foto. Hij is voor het eerst beschreven in 1827 in de flora van Rio de Janeiro en wordt nu nog steeds geteeld in zowel de moes– als de siertuin. Een andere schoonheid is de Scarlet emperor, middelste foto, met rode bloemen. Ook deze pronkboon wordt al eeuwenlang geteeld.
Sterker nog, het is één van de oudste pronkboonrassen met een geschiedenis die teruggaat naar de 15de eeuw!

Als laatste de kollumer pronkboon. De Kollumer pronkboon werd door Ruurd Walrecht, indertijd werkzaam op de Oerakker te Bakkeveen, verkregen van iemand uit Kollum. De boon werd sindsdien jaar op jaar door hem vermeerderd. Zoals je ziet een prachtige zwarte pronkboon!

2 gedachtes over “pronkbonen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s