tijd voor tuinbonenHet is tijd om de tuinbonen te zaaien. Gezien de vorst van afgelopen nacht nog niet in de tuin, maar wel in de koude bak of in een bakje op de vensterbank. Zodra de plantjes een cm of 10 hoog zijn kunnen ze dan naar buiten, in de moestuin.

Tuinbonen heb je in vele soorten en maten. Aquadulce bijvoorbeeld, vormt lange peulen met 8 – 9 bonen per peul. Aquadulce is geschikt voor de vroeg teelt in november maar kan ook nu worden gezaaid. Heb je niet zo veel ruimte in je tuin, kies dan voor de tuinboon ” Sutton dwarf”. Deze tuinboon wordt hoogstens 40 cm hoog en vormt toch smakelijke tuinbonen. Hij is wel wat minder tegen vorst bestand als de Aquadulce. Hoe kweek je tuinbonen?

Zaai ze in oktober of november. De zaaidiepte is 5 cm en de afstand tussen de zaden is 15 cm. De afstand tussen twee rijen is 50 cm. Afhankelijk van het weer steken de eerste bonen na 2 tot 3 weken hun kop boven de grond. De eerste oogst kun je eind mei verwachten.

Natuurlijk is zaaien in het vroege voorjaar, februari—maart, ook mogelijk. Je kunt de tuinbonen dan eind juni, begin juli oogsten.

Tuinbonen zijn in trek bij de bonenluis. Vooral de voorjaarsteelt heeft hier last van. Verwijder de bovenste paar cm van de planten zodra je de eerste luizen ziet om ergere aantasting te voorkomen.

Bij zware vorst is het verstanding de tuinbonen te beschermen met vliesdoek.

Tuinbonen zijn een uitstekende bron van foliumzuur en bevatten veel vezels. Je kunt ze eventueel rauw eten, maar dan zonder de dikke schil, die tanninen bevat.

In Spanje worden ze gebruikt in de fabada, een soort cassoulet, terwijl ze in Italië worden bereid alla pancetta, d.w.z. met uien en spek. In het Midden-Oosten worden ze genuttigd als puree, in beignets of in de salade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s