de woudboon


Afgelopen dinsdagavond was ik te gast bij een volkstuinvereniging. Ik heb een praatje gehouden over heirloom groenterassen en knofloken. En tot mijn grote verrassing was één van de mensen daar ook bezig met het actief in stand houden van een oud ras, de friese woudboon. Hij kweekt al jaren deze boon en gebruikt ieder jaar een deel van de oogst als zaaigoed. Geweldig! Dit is de manier om een ras in stand te houden en wellicht ontstaat er ook een eigen variant. Want zo af en toe vindt hij bonen met een afwijkende kleur en smaak.
Alle heirloom groenterassen worden in stand gehouden door natuurlijke bestuiving. Dat geeft iedereeen dus de gelegenheid zelf zijn zaden voor volgend jaar te oogsten. Niet dat het erg eenvoudig want je moet goed rekening houden met kruisbestuiving door andere rassen. Dat kan dor de wind en door insecten. Wil je zelf je bonen, kolen of tomaten vermeerderen, hou daar dan rekening mee. Suzanne Ashworth heeft hier een prachtig boek over geschreven, “seed to seed”.

Terug naar de gele friese woudboon. Voor zover ik weet zijn er geen commerciële telers meer van dit ras. Toch is hij in Friesland hier en daar te koop bij hobbyisten. Zo ben ik er zelf ook aan gekomen en verkoop hem nu in mijn webwinkel.
Er is ook een Groningse gele woudboon. Die heb ik helaas nog niet kunnen vinden. En er staat nog meer op mijn verlanglijst, de originele groningse molleboon, de groninger pronkboon, Gooise sloven, terpenkool etc. Mocht ik ze tegenkomen dan hou ik je hier op de hoogte.

2 gedachtes over “de woudboon

  1. Er is volgens mij geen Groninger gele woudboon. Wel heeft Groningen (en Drenthe) een bruine boon(droge boon!) die net als de Friese tijdens het weken het weekwater een strogele kleur geeft. Dat is de naam waar je beter naar kunt informeren: strogele dreuge bonen. Friesland heeft ook prachtig roserood bloeiende capucijners met een plaatsnaam in de naam, ben ik vergeten. Nog zo'n ras dat niet lonend meer is maar verschrikkelijk lekker, ook in de diepvries en de weck: draadloze dubbele witten, i.t.t. de huidige trosvormende sperzieboon maar met twee peulen tegelijk aan de stam, maar zo'n verfijnde smaak.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s