ingemaakt

Er wordt nog steeds ingemaakt! Gelukkig maar, want het is erg lekker. Vroeger was het pure noodzaak om de rijke oogst uit de moestuin goed te bewaren gedurende de wintermaanden. Nu vriezen we onze oogst in en maken we in voor de smaak of uit traditie.
Vooral witte kool wordt ingemaakt. Het wordt dan zuurkool. De rassen “Brunswijk” en “Late flat dutch”lenen zich goed voor de zuurkoolbereiding. Ook van rode kool kan je zuurkool maken. Rode zuurkool…….

Behalve deze sluitkolen worden ook bonen ingemaakt. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar het schijnt niet moeilijk te zijn. Een laagje gesneden bonen (snijbonen, sperziebonen, pronkbonen) in een keulse pot, daar overheen een laagjes zout, een laagje bonen etc. tot de pot vol is. Een schone doek op de bonen, verzwaringssteen er op en vervolgens de pot afsluiten (deksel met waterslot) . Een paar weken geduld en smullen maar. Op de foto zie je een afbeeldingvan een keulse pot.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s